NewScientist, Uluslararası bilim ve teknoloji dergisidir. Çıkardığı bir sayıda, özellikle insanoğlunun yüzyıllar boyunca üzerinde araştırmalar yaptığı rüyaları incelemeye aldı. Sayısı oldukça fazla olan ve dünyanın her tarafından gelen bilim adamları, uyku laboratuvarında insanların neden rüya gördüğüyle ilgili olarak araştırmalar yapmaktadır. Farklı farklı görüşler ortaya çıkarılmış olsa da, bilim adamlarının ortak fikri, rüyaların hafızayı güçlendirdiği.
Tecrübeleri ve görülenleri birleştirir
Harvard Tıp Fakültesinde görevli olan psikiyatri Robert Stickgold, uyku ve öğrenme üzerine hayatını adamıştır. Stickgold, "REM, uykunun son evresidir ve bu sırada görülen rüyalar, hafızanın güçlenmesini organize etmektedir. Yeni ve eski deneyimler karıştırılıyor ve birleştiriliyor" demiştir. Susanne Diekelmann ve Jan Born, Almanya'daki Lübeck Üniversitesinde görevli, uyku üzerine farklı görüşleri savunmalarına rağmen, hem fikir oldukları nokta ise, rüyaların hafızayı güçlendirmesi.
Travmatik olaylarla baş etmeyi öğretir
Kötü anı sahibi olan kişiler, rüya sayesinde bu durumlarla baş etmeyi öğreniyorlar. Matt Walker, ABD'deki California Üniversitesi'nde görevli ve ona göre rüyalar, travmatik hafızayı güçlendirmektedir ve bu sayede yaşananlardan ders çıkmamamızı sağlamaktadır. Travmatik anıların, duygusal köşeleri törpülediğini de aktarmıştır. Finlandiyalı Antii Revonsuo, travmatik rüyaların ve kâbusların, gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek kötü olaylarla nasıl başa çıkmamız gerektiği konusunda öğretici olduğunu savunmaktadır.